SS #W01 – Különleges kiadás

0
389

Ha azt gondolta, hogy a 2017-es StockScope unalmas volt (ugyanazok a régi részvények), várjon csak, amíg meglátja idei kreativitásunkat. Talán ez a lista is régi és unalmas lesz (Buffett szereti az unalmasat), de azért vagyunk itt, hogy pénzt keressünk, nem pedig szórakozni.

“Úgy tűnik, az embernek van egy olyan perverziója, hogy szereti a könnyű dolgokat nehézzé tenni.” – (WB)

A 2017-ben vizsgált részvények nagy részben ugyanazok a régi részvények voltak, amelyeket a megelőző években is figyeltünk. Miután a tendencia jól működött, miért kellene megpróbálnunk trendinek lenni, és pár százalékos növekedést üldözni itt, ott, amott, miközben ezzel csak növeljük a kockázatot? A 2017-es StockScope közel 42%-os hasznot hozott, és felépítés alapjaiban nem tartalmazott kifinomult vételi és eladási szabályokat. Egy egyszerű “vedd és tartsd” stratégiát követtünk. Ne legyen bolond! Évenként simán összehozhat 42%-ot!

A jelenlegi piac a 2009. márciusi aljról indult, és 60 nap alatt elérheti a kilenc teljes éves átlagot. Ez egy csodálatos diadalmenet, csodálatos statisztikákkal megtűzdelve. Természetesen egy bizonyos ponton a tendencia véget ér majd. Senki sem tudja mikor, akár holnap, akár valamikor 2018-ban vagy akár 2018 után.

Vessünk egy pillantást az S&P500 fantasztikus statisztikáira:

“Csak akkor vegyen meg valamit, ha az tökéletesen boldoggá tenné, miközben tartaná, még akkor is ha a piac 10 évre leáll.” – (WB)

Az S&P500 (SP:SPX)-nak kilenc egymást követő, pozitív bevételt adó éve volt, összehasonlítva az 1991-1999-es rekord időszakkal. Minden hónapban pozitív volt az S&P500 index 2017-ben, olyan rekordot állítva elő, ami először fordult elő a történetében. Valójában az S&P500 14 egymást követő hónapban volt pozitív. Sőt, az utóbbi 15 évből 14 pozitív volt, csak 2008-ban hozott veszteséget, és 18 évből 17 szintén nyereséges volt az 1982-től 1999-ig terjedő időszakban, tehát van még hely az emelkedéshez. A felszínt kapargatva az S&P500 statisztikák úgy hangozhatnak, mintha a vég közeledne, de ahogy a híres idézet is szól: – “A piacok tovább tudnak irracionálisak maradni, mint ameddig mi [befektetők] fizetőképesek.” Ez megvéd minket a további a találgatásoktól. Az “egyszerű” dolog az, hogy folytassuk a játékot, amíg a piac mást nem mond. Senki sem lehet okosabb, mint a piac, ami jeleket fog adni, ha eljön a vég.

Tehát mielőtt belevetné magát az idei év első Stockscope elemzésésébe, azt javasoljuk, hogy hagyja el azt, hogy csak egy részvénnyel kereskedik. Az önállóan kereskedett részvények furán tudnak viselkedni és sok kockázatot hordoznak magukban az alkalmi befektető számára.

A hagyományos részvény kereskedési megközelítés esetében ezek azok a vállalatok, amelyek véleményünk szerint továbbra is értéket képviselnek és tovább növelik részesedésüket: “Sokkal jobb, egy csodálatos céget vásárolni tisztességes áron, mint egy tisztességes céget csodálatos áron.” – (WB)

V: ($114.02) A Visa (NYSE:V) részvényeit emelkedő és megtartandó részvénynek tekintjük. Továbbra is a világ legnagyobb kiskereskedelmi elektronikus fizetési hálózata, és az egyik legismertebb globális pénzügyi szolgáltatás márkája. Az részvény 2017-ben 47%-ot hozott, és tavaly január óta növekvő tendenciát mutat.

MA: (151.36) A Visa-hoz hasonlóan a MasterCard (NYSE:MA) is meghaladta a 47%-ot 2017-ben, és 2016 augusztusától emelkedik. Az részvény árfolyama jelenleg oldalazásban van, ami már néhány hete tart. Amint ennek vége, ismét elkezdünk kereskedni vele. Legyen türelemmel!

Bár szeretjük a PayPal (NASDAQ:PYPL)-t, de úgy érezzük, hogy a részvény némileg kifulladt, így addig nem vesszük be újra, amíg nem bizonyítja, hogy elég erős ahhoz, hogy újra növekedjen.

Ugyanakkor, nem meglepő, hogy folyton a FAANG papírokkal foglalkozunk, mert úgy hisszük továbbra is vezetők maradnak, már ameddig. A közösségi média egyfajta függőséget okoz, és ameddig az emberek a telefonok és számítógépek képernyőire tapadnak, addig dől a pénz. Húzzuk alá, mivel nagyjából mindenki – minden nap – használja ezeknek a vállalatoknak a termékeit és szolgáltatásait, így azzal foglalkozunk, amit már ismerünk.

FB: (176.46) A Facebook (NASDAQ:FB) tavaly 53%-ot hozott be, és már évek óta stabilan teljesít. Ennek a részvénynek a vonzereje még mindig az adatgyűjtésben és az arra épülő reklámnyereségben rejlik. A Facebook termeli a világon a második legnagyobb nyereséget digitális reklámokból. (Na, ki lehet az első…?) A részvény jelenleg oldalvást mozog, küzd azért, hogy magasabbra törjön, de ezt figyelembe véve, ez most egy jó belépési lehetőség lehet. Talán szüksége lesz egy kis pihenésre, viszont hosszú távon igen kedveljük.

BABA: (172.43) Az Alibaba (NYSE:BABA) volt a StockScope legjobban teljesítő részvénye tavaly, 96%-ot hozott, míg novemberben 118%-ra emelkedett. Érvelhetünk úgy, hogy a BABA az Amazon és a Google kínai szerelemgyereke. A részvény jelenleg visszafelé mozdul és van rá esély, hogy még tovább essen. Várjunk egy megfelelő pillanatra a vásárláshoz, most maradjunk inkább veszteg. A jelenlegi árban van kockázat, de vannak bizonyos lehetőségek a BABA hosszú távú megtartásában.

AMZN: ($1,169.47) Az Amazon (NASDAQ:AMZN) a StockScope egyik vezetője volt. 2015-ig visszanézve, a papír a felső 200 dolláros kategóriában mozgott, vagyis ez négyszeres nyereség három éven belül. Elhagyta az 1000 dolláros árat és 56%-ot hozott a részvényeseknek. Most már nincs messze egy történelmi magaslattól és még mindig fontos szereplő, szóval rajta tartjuk a szemünket, akár 1100 dollár fölött is.

GOOGLE: (1,053.40) Kvázi kötelező részvény, ha belegondolunk, mennyi mindent csinál az Alphabet (NASDAQ:GOOGL) (online hirdetések, digitális pénztárca, önvezető autók, stb.). 1000 dollár felett zajlik a kereskedés és nincs messze egy sosem látott csúcs, ráadásul mindig van vásárlási lehetőség. Mi várnánk nagyjából 970 dollárig a vásárlással, aztán megtartanánk hosszú távon.

AAPL: (169.23) Az Apple (NASDAQ:AAPL) visszamászott a lóra 2017-ben és 48%-os nyereséget biztosított a befektetőinek. Az év zárásakor a részvény beleszaladt némi problémába, de ahogy mindig mondjuk „a készpénz a király”. Ha így van, akkor az Apple ül a trónon a maga 200 milliárd dollárjával. Emberek! Az Apple-ről van szó! Ez hosszú távon működik, legalábbis, amíg el nem ba… …baltáznak valamit.

NFLX: (191.96) Újabb jó éve volt 2017-ben a Netflix-nek (NASDAQ:NFLX) , 55%-ot hozott a befektetőinek. A papír kereskedése rendben volt, de jelenleg iszonyatos nyomás nehezedik rá. A Netflix továbbra is alapvető lesz minden háztartásban, a gyerekek, az asszonyok és mi is imádjuk, szóval hosszú távon számítunk rá.

TSLA: (311.35) A Tesla (NASDAQ:TLSA)  azért kerül be a StockScope-ba, mert néhány találmányuk a határokat feszegeti, egy-egy termékük pedig olyan, mint az Apple cuccok: kultuszteremtő. Elon nagy kedvencünk, még ha csapongóbb is, mint a részvényei. A Tesla-nál a kulcs a türelem.

NVDA: (193.50) Amikor először néztük az NVidia Corporation-t (NASDAQ:NVDA), a részvények 19,68 dolláron mozogtak. Nos, az elmúlt három évben a nyereség megtízszereződött. Van, aki szerint a papír elfáradt, nincs benne több kakaó. Meglehet, de ugyan ezt hallottuk tavaly is. A papír kicsit visszaesett az utóbbi időben és az elmúlt négy hétben „bázist képezett”. Ez még így maradhat egy darabig, ami viszont lehetőséget ad a vásárlásra. Még koránt sincs vége!

Van valami, amit nem hagyhatunk ki, mert mindenki imádja. A digitális valuták néhány éve rajta vannak a listánkon, de úgy döntöttünk, befektetési szempontból nem foglalkozunk velük. Ez 2017-ben szívás volt. Úgy hisszük, az őrület 2018-ban is folytatódni fog. A probléma a kriptovalutákkal, hogy 99%-uk el fog tűnni, mivel annyit se érnek, mint egy pár dingókutyavese, vagy egyszerűen csak átverések. Mielőtt ilyenbe fektetne, kérjük, nem, inkább könyörgünk Önnek, kérjen tanácsot profiktól, hogy hol és hogyan tegye! Remélhetőleg a technológia végül kiszorítja a spekulációt és a tervezett haszon tényleg bejön.

Amint látja, a StockScope listánk nagyban ismétlődő. Ha nem találta meg benne amit keresett, kérjük, akkor se próbáljon hősködni és magányos farkasként fejjel nekimenni a piacnak! Vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk megtalálni azt, ami kielégíti az igényeit.

Szüksége van egy chartra? Csak másolja és illessze be a zárójelben lévő szöveget, ahogy az a képen látható: