Az NVidia jelenség

0
305

Az Nvidia május 10-én teszi közzé pénzügyi jelentését negyedéves bevételeiről. A cég történelmi adatait vizsgálva természetesen betekintést kapunk, hogy mire számítsunk. Azonban bennünket nem zavar, hogy körülöttünk mekkora zajt csapnak, hiszen nekünk az Nvidia, mint jelenség fontos.

Az elmúlt időszakban a processzorgyártó körül is kialakult egyfajta félelem, bizonytalanság, és kételkedés, ami a kereskedő társadalmat is kettéosztotta amiatt, hogy nem volt biztos, hogy a vállalat merre tart, milyen irányba tekintsünk, mint részvényesek. Nem meglepő, hogy sokan shortolnák a részvényt, hiszen komoly aggodalomra ad okot az elmúlt időszakban a kriptobányászok esetleges váltása GPU-ról a sokak szerint jobb teljesítményre képes ASCI rendszerre. Mi korábban végeztünk egy elemzést az új, elvileg minden paraméterében jobb ASCI-ról, ahol nyíltan közöltük is, hogy a kriptobányászat semmivel sem lesz jövedelmezőbb, mint a már jól bevált jelenlegi módszerek. Ezt most azzal a ténnyel is ki tudjuk egészíteni, hogy a digitális valuták ASIC-rezisztensek. Az érme másik oldalán állást foglalók szerint az Nvidia kényelmesen meg tudja tartani, talán még növelni is folyamatos növekedését, ha meg tudja ragadni a pillanatot és a befektetők továbbra is hisznek a vállalatban. Mi továbbra is tartjuk saját álláspontunkat, miszerint további pozitív negyedévek következnek, és ezen nem is vagyunk hajlandók változtatni mindaddig, amíg az Nvidia alaptevékenységén tükröződnek a cég valódi törekvései. A vállalat vezetése 2,9 milliárd dolláros bevételt jelzett előre az és első három hónapjára, ami pontosan megegyezik a tavalyi év utolsó negyedévének az eredményével, és higgye el, ha ez az adat nem felelne meg a valóságnak, ha bármi fenyegetné az Nvidia eredményeit, akkor a saját hangunkat sem hallanánk az “elit” elemzők vészmadárszerű rikácsolásától. Egyébként az sem kizárt, hogy a nagy emelkedés közepette belevásároltak, és miután az ASCI nyilvánosságra kerülése miatt 15%-ot esett a részvény ára, a nagyokosok jól beleragadtak. Számunkra teljesen mindegy, hogy most csak a saját érdekeik miatt tarják a szájukat alapállásban, hiszen ezzel bizonyosságot kaphatunk arról, hogy valójában mi történik (nem túl hátul) a színfalak mögött, vagy – és mi ezt a variációt érezzük magunkénak -, a bevételi jelentés egy újabb csodálatos negyedévet zár.

Igen, tisztában vagyunk azzal, hogy a 2,9 milliárd dollár valójában egy 0,3%-os csökkenés, de erre mi számítottunk, a vállalat már megszokott, ciklikus termékkibocsájtására támaszkodva. Miért hisszük, hogy a mostani bevételi jelentés lesz az elmúlt évek legjobbja? Az “elit” már a sokadik jelentés alkalmával becsüli alá a vállalatot, negyedévről – negyedévre. Mi, a nem annyira elit “tényvadászok”, ritkán találkozunk olyan vállalattal, mint a processzorkészítő, amely időről időre bizonyítja létjogosultságát, minden negyedévben meghazudtolva az okosakat, és biztosak vagyunk benne, hogy az Nvidia ismét térdre fogja őket kényszeríteni, ráadásul most még egy eszméletlenül alulértékelt részvénnyel is rendelkezik. De ez persze nem minden!

Mi azok a “tényvadászok” vagyunk, akik kiemelkedő figyelmet fordítanak egy-egy cég terveire, és minden alkalommal zeneként cseng füleinkben, amikor ezt az Nvidia teszi. Azt már tudjuk, hogy a kriptobányászok visszatartják ASIC megrendeléseiket, és ennek csak egy oka van! Mindannyian arra várnak, hogy az Nvidia bemutassa termékeit a nagyközönségnek május 10-én. A vállalat várhatóan piacra dobja a GTX grafikus kártyák 11-es sorozatát, közel kettő évvel azt követően, hogy Pascal kártyái (GTX 10-es széria) a polcokra kerültek. A GTX sorozatról annyit érdemes tudni, hogy videó játékok támogató rendszereként van nyilvántartva, és a cég teljes eladásának 60%-át biztosítja, ezért az új GPU nagyon fontos szerepet játszik, ha az Nvidia gazdasági helyzetét tesszük mikroszkóp alá. Nem vagyunk benne biztosak, hogy Ön tisztában van-e azzal, hogy az Nvidia 3 negyedévvel ezelőtt kezdte nagy mennyiségben értékesíteni a Volta rendszerű Tesla kártyáit, és ez a termék most először fog szerepelni a negyedéves bevételi jelentésben. Ezekkel a tényekkel remélhetőleg adtunk Önnek egy megfelelő perspektívát ahhoz, hogy tiszta képe legyen arról, mi várható az Nvidiától a jövőben. A tényeket látja, minden humbug nélkül!

Már sok alkalommal elmondtuk, és ezt tesszük most is, ne engedjék, hogy az “elit” baromságai eltereljék figyelmüket a fontos dolgokról. Ha az elmondottak ellenére az Nvidia részvénye mégis gyengélkedik – mondjuk bevételkiesés miatt -, tekintsen rá úgy, hogy mintha egy diszkont boltban akadt volna rá, és ne engedje, hogy más vegye le Ön helyett a polcról!