Nem hallgat Trumpra a FED!

0
375

Trump figyelmeztette a FOMC tagokat, hogy ne kapkodják el a kamat emeléseket, DE: Jerome Powell a FED elnöke tegnap bejelentette, hogy a fizetések további emelkedését várja az amerikai munkaerőpiacon. A FED álláspontja, hogy az inflációs hatás kordában tartása érdekében, így a piacgazdaság egyensúlyi állapota fenntartása végett, újabb 25 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot.

Most 2,5%+ a dollárban lekötött tőkére kapható minimális kamat, ez az EKB által meghatározott 0%-hoz képest már markáns különbség, ami még inkább az USD oldalára billenti a mérleget. A svájciak negatív -0,75%-al, pedig végképp megfélemlítik a CHF-ben gondolkodó befektetőket!

A két fő központi bank a FED és az EKB monetáris politikája teljes divergenciát mutat a jövőben is:

FED

  • további kamatláb emelés 2,5%+ 
  •  QE teljes visszaszorítása 
  • hitelezés szigorítása

Eredmény:

A nemzetközi befektetők, egyre több US kötvény vásárolnak, ezért az USD tovább erősödhet.- (Banki Részvények emelkedése)

A szigorúbb, illetve drágább hitelfelvétel visszaszorítja a lakás-ház építések száma csökkenni fog egy rövid ideig max. 1 év míg a piaci igények felemésztik a magasabb költségeket. (Építőiparosok Sell, Bank, megintcsak Buy)

A részvények árfolyama további csökkenés előtt áll, amíg egyensúlyba áll a P/E, onnantól markáns emelkedést láthatunk a profitos cégek papírjai közt, ezeket figyeljük, mi is a GTC.news-nál.

EKB

  • kamatláb továbbra is 0% tartása 
  • kötvényvásárlási “QE” program folytatása 
  • hitelezés stimulálása (akár a bankok kényszerítése által)

Eredmény:

Stagnáló EUR, sőt akár kicsit erősödő is – kivéve az USD-al szemben (Bank Sell).

Az ingatlanpiac további emelkedése, megmarad a 2019-es évre is, szóval, még mindig van mit keresni az ingatlanos adok-veszekkel. Töltsék fel ingatlanjuk a GTC.house-ra, használják ki az ügyfélkörünk! (Bank sell, építőipar Buy)

A részvénypiac nagy amerikai befolyásolás alatt áll, így már most találhatunk hihetetlenül alulértékelt papírokat. A helyben EU-ban dolgozó vállalkozások részvényeiben nagy potenciál van, a kereskedelmi háborúban érintett nemzetközi cégek papírjaiban, pediglen még nagyobb! Figyeljük a kisebb papírokat is Frankfurtban illetve Párizsban is!

Írjon véleményt a cikk alatt, Ön mit venne vagy adna most?

Köszönjük!