NASDAQ

0
404

Nasdaq= National Association of Securities Dealers Automated Quotations.

A Nasdaq Stock Market amerika második legnagyobb tőzsdéje 1971-es alapítása óta, tulajdonosa és üzemeltetője a Nasdaq Inc.

Az első kereskedési nap 1971. február 8. volt, azóta a Nasdaq olyan történelmileg fontos IPO-k színhelyévé vált, mint például a mai napra már óriás vállalattá nőtt Microsoft (MSFT), vagy az Apple(AAPL), illetve a Cisco(CSCO) és az Oracle(ORCL), csak néhányat említve a sok közül.

Ez volt az első tőzsde az Egyesült Államokban, ahol online lehetett kereskedni.

A Nasdaq indexe ugyanaz, mint a Nasdaq Composite, 50 céggel kezdődött és 100 ponttal manapság új és új rekordokat látunk több, mint 8000 ponttal.

A Nasdaq Composite a DOT-COM buborékkal lett népszerű, amikor az emberek úgy gondolták, hogy az internet és a World Wide Web az üzleti életben jelentősebb, mint a múltban bármilyen ipari forradalom. A DOT-COM őrület 1998-tól 2000-ig terjedt, ebben az időszakban az index közel 5-szörösére 5,132.52 pontra emelkedett, és természetesen vissza is esett 1,108,49 pontra 2002. október 10-én.

Láthatjuk, hogy az internet egyre fontosabbá válik mindennapi életünkben, és a technológia egyre jobban átszövi környezetünk. Valószínűleg újabb csúcsokat fogunk látni a Nasdaq Composite-tól a legközelebbi pszichológiai ellenállás a 10.000 pont!