Mi volna ha…

0
463

Most, hogy az AT&T és a Time Warner házasságát Leon bíró jóváhagyta, nagy az esélye annak, hogy itt nem állunk meg, sokkal többet fogunk látni az év második felében hasonló ügyben, és természetesen számos variációs lehetőséggel lehet számolni. Mint azt sokan megtették az elmúlt napokban, mi is elvégeztük a házi feladatunkat, és következő lehetséges kombinációkkal álltunk elő. Nem, azt nem mondjuk, hogy ezek biztosak, de egy befektető szemszögéből nézve, szívesen látnánk őket. Egyébként javasoljuk, hogy Ön is kezdje el ezt a fajta gondolkodást, mert ha befektetőként eléri ezt a fázist, azt jelenti, hogy jó úton jár, hogy a legjobb befektetési szakértő legyen, és ugye ez lenne a végső cél, mármint minden befektetőnek!

Az AT&T/Time Warner házasságán kívül más üzlet is születőben van, név szerint a Disney, vagy a Comcast egyesülése a Fox-al, míg a következőkben keressük a lehetőségeket további – engedje meg, hogy így nevezzük – “megamerger”-ekre a távközlés, a technológia és a média területén. Napjainkban úgy tűnik, él a régi mondás – “minél nagyobb, annál jobb” -, és olyan átfogó szolgáltatásokat kínáló lehetőségeket feszegetünk, amelyek nyugodtan összekapcsolhatók, míg az “AI” (mesterséges intelligencia) technológia kulcs szerephez juthat és megfűszerezi a dolgot addig a pontig, ahol a fogyasztók átélik azt az élményt, amelyről most csak álmodtunk. Nos, azért vannak olyanok is, akik túl messzire mentek annak érdekében, hogy megadják nekünk azt, amit igazán akarunk, és megsértette az adatvédelmi szabályokat anélkül, hogy mi tudtunk róla. Igen, a Facebookról beszélünk, de őszintén szólva, ki törődik azzal, hogy milyen szabálytalanságokat követtek el, mikor mi megkaptuk, amit akarunk. Ha nincs senki, aki felhozza a történetet – és itt tisztán politika az, ahonnan a szél fúj -, mi semmit sem tudnánk a történtekről, csak “lájkolnánk”, “megosztanánk”, és “kattintgatnánk” tovább, mint eddig.

A mamut méretű “szuperáruházak”- mint például az amerikai Amazon, vagy a kínai Tencent és Alibaba -, korában nehéz ellenállni a 21. századi, új “ökoszisztémának”, amely – sok szempontból – nem rendelkezik korlátokkal, vagy mondhatnánk úgy is, hogy határtalan tendenciája van a benne rejlő lehetőségeknek, ami annyira gyorsan fejlődik, hogy azt talán elképzelni sem tudjuk.

Oké, először nézzük meg, mire mehet az AT&T az újonnan szerzett lehetőségével! Pontosan tudjuk, hogy a hab a tortán, számos más lehetőséggel együtt, hogy az HBO-t a vállalat kedvezményes áron kínálhatja, és ezt saját, vezeték nélküli, kábel vagy szélessávú csomagjaiban fogja elérhetővé tenni, miközben a versenytársaknak továbbra is tartalmat kell venniük, még akkor is, ha ugyanolyan infrastruktúrájuk van, ezzel csak néhányan tudnak egyedül a játékban maradni. A másik oldalról azt is hozzá kell tennünk, hogy ezeknek a tartalomszolgáltatóknak előbb vagy utóbb internetszolgáltatókká (ISP-k) kell válniuk, vagy már megalapozott cégekkel kell partnerekké válniuk. Véleményünk szerint azoknak, akik tartalmat gyártanak saját internetes felületükhöz, mint a Netflixnek vagy a Google-nak, szüksége lehet az internetszolgáltató birtoklásához annak érdekében, hogy megalapozzák a forgalmukat azok ellen, akik már ISP-t és tartalmi céget is irányítanak. Nem vagyunk biztosak benne, hogy ez megtörténhet, de ez egy olyan álláspont, amelyet szívesen megnéznünk. Mi nagyon hasznosnak és szórakoztatónak találtuk a fantáziálást, mert így segítjük saját kereskedéseinket, és Önnek is javasoljuk, hogy próbálja ki, házasítson össze (bármely) két vállalatot és nézze meg az előnyeiket és hátrányaikat! Az előrejelzések segítenek!

Mielőtt elkezdenénk! Ezekről a tranzakciókról nincs információnk, és tisztán spekulációkról van szó. Ne tekintse őket befektetési tanácsoknak! Vegyük úgy, hogy semmit sem tudunk!

Mi volna, ha #1: Facebook (vagy Verizon) megveszi a Discovery-t

Vessünk egy pillantást a Discovery Inc.-re, amely éppen felgöngyölíti az Scripps Network üzletét. A Discovery tulajdonosa a “non-fiction” tartalmak a világ egyik legnagyobb könyvtárának, például a Discovery, a Learning Channel, a Scripps HGTV és a Food Network tartalmának. Sportesemény közvetítési jogokat birtokol Európában, az Eurosport csatornájával, amely több mint 40 országban, több nyelven, és több formátumban közvetíti az Olimpiát Európa-szerte. Az egyesülést megelőzően, a Discovery körülbelül 1,8 milliárd dollár szabad pénzforgalommal rendelkezett, míg a HGTV mintegy 0,8 milliárd dollárt keresett. Az utolsó bevételi konferenciabeszélgetésben a menedzsment jelezte, hogy a jelenlegi helyzettől elvárják, hogy az üzletből származó szinergiák összesen 600 millió dollárra emelkednek, ami eredetileg 350 millió dolláros cél volt. A vállalatok most már a reklám-támogatott, női demográfiai adatok mintegy 20%-át irányítják, ami a vállalat számára nagyon sokat jelent. Hová is akarunk kilyukadni? A több évre szóló, 3 milliárd dolláros szabad pénzforgalomhoz, amelyet David Zaslav vezérigazgató már előre jelzett. Tudnunk kell, hogy a non-fiction tartalom sokkal olcsóbb, és nem tartozik az őrült sztár-szerződtető háborúkhoz, amelyek a legtökéletesebb rendszeren mennek keresztül azok között, akik egyéb tartalmat készítenek. A cég jelenlegi piaci értéke mintegy 17,1 milliárd dollár, ami kevesebb, mint hatoda a jövőbeli, tervezett szabad pénzforgalom mértékének

Nos, nézzük meg, mi történik, ha a céget egy jelentősebb prémiumvásárló, mondjuk talán egy Facebook vagy egy Verizon környékezi meg. Miért lenne a Facebook vagy a Verizon megfelelő? Globálisak, non fiction tartalmúak és reklámozás támogatottak. Mindezek a tények arra mutatnak, hogy a Facebook egyértelműen tökéletes kérő lehet. A Facebook is próbál egy ideje a tartalmi játékban részt venni, a Facebook Watch kezdeményezésével. Feltételezzük, hogy komoly, közös bevételi eredményeket tudna a két vállalat elérni, mivel a hirdetők globálisan a fogyasztókat célozzák meg TV, internet TV, és mobil lehetőségeken keresztül, valamint a Facebookon vagy az Instagramon keresztül.

Ha a Facebook nem mozdul meg a Discovery-ért, a mi tézisünkben a Verizon lehet a soron következő kérő. A Verizon tartalommal már játszott a Yahoo és az AOL összeomlott internetes eszközein keresztül, és úgy véljük, hogy ez a tartalomgyártás oldalán lendületet adhat a cégnek, ha a jövőben komoly szereplővé kíván válni. Nem vagyunk biztosak abban, hogy a Verizon szükségszerűen megengedhetné-e magának az üzletet, mivel az 5G-es építési projekthez kötődnek, de egy tisztességes ajánlatra akár számíthatunk is tőle, ha senki más nem lép fel kérőként.

Mi volna, ha #2: Google megveszi a CenturyLinket

A CenturyLink közel 20 milliárd dolláros piaci értékkel nagyszerű kivásárlási célpont lehet – különösen a Google számára, amely több mint 100 milliárd dollárral rendelkezik az adótörvénynek köszönhetően. A Google, a Google Fiber részlegét is összekapcsolhatja a nagyobb méretű, 3. szintű száloptikai eszközökkel, amelyek a CenturyLinkhez tartoznak, és ráadásul a CenturyLink részvénye olyan olcsó, hogy ha a Google még prémiumot is fizet, akkor is jól járhatna a házassággal. A Google – amint azt egyesek tudják – megpróbált ISP vállalattá válni, azonban egy nemzetközi (vagy belföldi) prémium ISP létrehozása nem könnyű feladat még az online óriás számára sem, amely végül a felhő alapú szolgáltatásokra összpontosított, hogy felvegye a versenyt az Amazon Web Services-el. A CenturyLink már kialakított vevőkörrel és egy nagyvállalati vállalkozással is rendelkezik, amely a cég bevételének nagy részét teszi ki. Az üzlettel Google azonnal internet szolgáltatóvá válhatna, így enyhítené a YouTube nyomását az AT&T által, miközben valószínűleg sok időt és pénzt takaríthatna meg a rendszerhasználati díjakkal kapcsolatban a CenturyLink hálózatán keresztül.

Mi volna, ha #3: Comcast elveszíti a csatát a Foxért és újra ajánlatot tesz a Charter-ért

Majdnem biztosak vagyunk benne, hogy Disney végül megnyeri a “licit-háborút” a Fox-ért – ha mégsem, Disney megpróbálhatja levágni az ESPN-t és az ABC-t, ezzel kisebbé válik, és így Disney brand tiszta márka lesz. Mi úgy gondoljuk, hogy ha a Disney valóban akarja a Foxot, akkor emelnie kell a tétet.

Ha megtörténik, és a Disney sikeres lesz, a Comcast további ajánlatot tehet a Charter Communications számára. Hogyan nézne ki a világ két legnagyobb MVNO (mobil virtuális hálózati szolgáltató) vállalata együtt? Bájos! 2014-ben a szabályozók blokkolták a szerződést. Mi történik most az AT&T/Time Warner döntése után? Míg a két vállalat az első és második számú kábelszolgáltató, működésük egyáltalán nem hasonlít. Valójában már ők közös munkálkodásba kezdtek, a wifi ajánlataikat a Verizonon keresztül közösen csinálják, amit tovább készülnek bővíteni az idén.

Mi volna, ha #4: Netflix egybekel a T-Mobile-Sprint-el

Végül nézzük meg a legkevésbé valószínű párosítás, bár ez is egy olyan lehetőség, amely nem zárható ki teljesen. A Netflix megteheti, hogy egy teljes részvényfelvásárlási üzletet ajánl, hiszen saját részvényének ára közel jár a 400 dolláros árfolyamhoz! A feltételezéssel vissza kell mennünk az ISP-hez kapcsolódó kérdésekhez. A Netflix kétségtelenül a legnagyobb sávszélesség-felhasználó, a teljes forgalom 37%-át teszi ki az USA-ban. Tegyük hozzá, ha az 5G életképes technológiává válik hamarabb, mint amire számítunk, lehetséges, hogy sok helyen nem is lesz szükségünk internet, vagy kábel szolgáltatóra interneteléréshez, és ebben az esetben a T-Mobile elméletileg hatalmas 5G-s ISP játékossá válhat.

Az üzlet létrejöttének legelfogadhatóbb indoka az lehet, hogy a vállalatok már így is együtt dolgoznak, John Legere, és Reed Hastings hihetetlenül sikeresek a saját területükön és pontosan ismerik a modern fogyasztók szükségleteit. Nem tudjuk, ha véletlenül létrejönne a házasság, hogy az teljes körű volna vagy részleges, hiszen eszükbe sem jut, hogy sportközvetítések, vagy videojátékok irányába kívánnának indulni, míg a T-Mobile-Sprint oldaláról azt vesszük észre, hogy szívesen látná a világ legsikeresebb részvényét és a világszerte kedvelt fogyasztói márkát szoros kapcsolatként elkönyvelni.

Nos, mi így látunk néhány M&A lehetőséget. Ön szerint a négy lehetőség közül melyiknek van esélye? Tudassa velünk egy kommentben, vagy akár Ön is javasolhat egy “házasságot”, amire mi nem gondoltunk!