Magyarország és Horvátország megállapodásra jutott a két ország gázpiacainak integrációját illetően

0
150

USA

 

 

 

Wang Shouwen kínai alelnök-kereskedelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy Kínának is és az Egyesült Államoknak is kompromisszumot kell kötnie a kereskedelmi tárgyalásokon, megelőzve a várt kínai-amerikai találkozót, ami a héten, a G20-as csúcstalálkozón, Japánban fog megtörténni. Az elmúlt hónapban az Egyesült Államok tisztviselői azzal vádolták Kinát, hogy elutasította a korábban elfogadott kötelezettségvállalásokat, ezért Trump azzal fenyegetőzött, hogy további 325 milliárd dollár értékű árura díjakat vet fel, amely majdnem az összes, az Egyesült Államokba irányuló kínai behozatalra terjed ki, beleértve a fogyasztói termékeket, mint például a mobiltelefonokat, a számítógépeket és a ruházatot.

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-g20-summit-china-tariffs/china-says-both-u-s-china-should-make-compromises-in-trade-talks-idUSKCN1TP03Q?feedType=RSS&feedName=businessNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2FbusinessNews+%28Business+News%29

 

 

Az Eldorado Resorts Inc (NASDAQ:ERI)  beleegyezett abba, hogy a Caesars Entertainment Corp-ot (NASDAQ:CZR) körülbelül 8,5 milliárd dollárért készpénzben és készletben vásárolja meg, mivel úgy tűnik, hogy nagyobb méretű cégekkel akar versenyezni, mint például a Las Vegas Sands.

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-caesars-m-a-eldorado/eldorado-resorts-to-buy-caesars-entertainment-for-about-8-5-billion-idUSKCN1TP14H?feedType=RSS&feedName=businessNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2FbusinessNews+%28Business+News%29

 

 

Az elmúlt két évben az Amazon hatalmas könyvesboltja hamisítványok elárasztásával szembesült, amelyek közül sok nyomdahibás, illetve nehezen olvasható volt. A gond az, hogy rengeteg orvosi kézikönyvet is hamisítottak, és ugye nem mindegy, hogy az “1” vagy a “7” az ajánlott dózis? Emiatt ez a probléma a betegeket, és az egész üzletet fenyegeti.

Forrás: https://www.nytimes.com/2019/06/23/technology/amazon-domination-bookstore-books.html?emc=rss&partner=rss

 

 

 

Mai bevételi jelentések:

1.FedEx Corporation (NYSE:FDX)

2.Micron Technology (NASDAQ:MU)

 

 

 

EU

 

 

A Naspers dél-afrikai befektetési alap elhalasztotta július közepére az Amszterdamban tervezett e-kereskedelmi műveletek listázását ez év szeptemberéig, a Bloomberg állításai szerint. A Naspers március végén bejelentette, hogy az e-kereskedelmi tevékenységeinek egy részének július közepén történő felsorolásával kívánja megosztani működését, ami Európa legnagyobb internetes csoportját hozhatja létre a tőzsdén, ami 130 milliárd eurót jelentene értékben. A Naspers az új céget Prosus NV-nek nevezné, ami a latin “előre” szó fordítása, az új egységet a Naspers 75% -ban birtokolná.

Forrás: https://www.bloomberg.com/europe

 

 

Magyarország és Horvátország megállapodásra jutott egy közös munkacsoport létrehozására, amely elemzi a két ország gázpiacainak integrációjának lehetőségét, jelentette Szijjarto Péter magyar külügyminiszter, a Budapest Business Journalnak. A piacok integrálásával és a határokon átnyúló tarifák megszüntetésével nagyobb piac jön létre, és a két ország könnyebben tud tárgyalni a földgázkereskedőkkel, adta hozzá Szijjartó. A két fél ezt követően továbbléphet a tárgyalásokkal a nagy energiával foglalkozó vállalatokkal az LNG-terminál Horvátországban történő ellátására.

Forrás: https://bbj.hu/site/

 

 

 

ÁZSIA

 

 

 

A kínai Mengniu Dairy és a Coca-Cola több éves globális olimpiai üzletet írtak alá közös italok és tejipari szponzorok számára 2021-től 2032-ig, jelentette hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC).

Míg egyes jelentések 3 milliárd dolláros irányárat adtak a megállapodásnak, nem voltak pénzügyi adatok közzétéve, és sem James Quincey, a Coca-Cola vezérigazgatója, sem Jeffrey Lu, a Mengniu vezérigazgatója, nem volt hajlandó kommentálni az üzlet méretét.

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-olympics-ioc/china-mengniu-dairy-coca-cola-sign-olympic-deal-to-2032-idUSKCN1TP0IK

 

 

Kína központi bankja hétfőn elmondta, hogy 2019 első öt hónapjában több hitel került kibocsátásra a kisvállalkozások számára. A kis- és mikrovállalkozásoknak nyújtott hitelállományok értéke május végéig 10,3 billió jüanra emelkedett (1,50 billió dollár), ami 21% -kal nőtt az előző évhez képest – mondta Zou Lan, a Kínai Pénzpiaci Részleg vezetője.

Zou szerint az ország öt legjobb hitelezője 23,7% -kal növelte a kisvállalkozásoknak nyújtott hitelnyújtást. Az éves cél 30%.

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-china-economy-loans/china-central-bank-says-lending-small-firms-jumps-21-percent-in-january-may-idUSKCN1TP1FI

 

 

A kínai színesfém-bányászati ​​csoport (CNMC) egy egysége hétfőn azt mondta, hogy nem kötelező erejű memorandumot írt alá a szingapúron jegyzett ISR-tőkével, amely által a kínai céget mozgósítja, hogy a Madagaszkáron történő ritkaföldfém-projekt kivitelezőjeként dolgozzon, és ezáltal megszerezi termékek megvásárolhatósági jogát is. 

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-china-rareearths-madagascar/chinas-cnmc-agrees-to-work-on-madagascar-rare-earth-project-idUSKCN1TP1H3

 

 

Kína kiselejtezte az ajánlott akkumulátorgyártók listáját, jelentette hétfőn az iparági minisztériuma, egy döntés, amely a külföldi cégek szerint megnyithatja a világ legnagyobb villamos jármű akkumulátorainak piacát. Kína, a világ legnagyobb új energia-jármű (NEV) piaca, fokozott beruházást észlel a dél-koreai LG Chem Ltd és a Samsung SDI Co Ltd akkumulátorgyártóknál a politika fokozatos változásának várakozásai közepedte.

Forrás: https://www.reuters.com/article/us-china-electric-batteries/china-scraps-list-of-recommended-auto-battery-suppliers-ministry-idUSKCN1TP0HY

 

 

 

NYERSANYAG

 

 

 

Az aranybikák nem mutatnak “étvágycsökkenést” a 1400 dolláros irányárat illetően és még ezen túl is nőhet. A fortyogó feszültségek a Közel-Keleten, és az Egyesült Államok Szövetségi Tartalékának terve az első, több mint egy évtizede várt kamatcsökkentést illetően, úgy vonzotta hétfőn a befektetőket az arany felé, mint egy mágnes. Az aranykötésű nyersanyagot tükröző arany, 1419,28 dollár per uncia áron kereskedett ET 19-kor (19:49 GMT), 19,85 euróval, vagyis 1,4% -kal növekedve. A korábbi évek csúcspontja 1420,26 dollár volt 2013. szeptemberében, azóta a mostani a legmagasabb. A múlt héten 4,3% -kal emelkedett, és 9% -kal nőtt a hónapban, a legjobb előrelépés 2016. február óta.

Az arany határidős futamideje az augusztusi szállítást illetően, mellyel a New York-i Mercantile Exchange Comex üzletágánál kereskedtek, hétfőn 18,10 dollárral, vagyis 1,3% -kal nőtt, és $1,418.20 per uncia volt. Korábban 1342,75 dollárt ért el, a legmagasabb érték 2013. októbere óta. Az augusztusi arany a múlt héten 4,5% -kot ért el. A hónap 10% -os nyereséget mutat. Az 1300 dollár felé kerülése óta az arany évek óta nem látott területre került, néhány elemző pedig azt várja, hogy akár 1500 dollár per uncia értéket is elérheti  rövid időn belül. „Ez az öt egymást követő napi nyereség, mivel a nemesfém iránti kereslet továbbra is erőteljes marad az USA és Irán közötti növekvő feszültségek miatt, a nagy központi bankok heves elmozdulása és a zöldövezet széles körű gyengesége miatt történik” – mondta Helen Rush hétfőn, aki a vezető elemző a londoni tőkepiacokon, a nemesfémeket illetően. 

Forrás: https://m.investing.com/news/commodities-news/gold-breaks-new-1400-ground-at-near-6year-highs-1906149