Facebook – az Aranyifjú

0
406

A Facebook részvénye mostanában erős szembeszéllel hajózik a pénzpiacok tengerén, ám ennek ellenére azért halad előre, ahogy a FANG csoportban mindenki.  Sőt, a reklámipari bennfentesek arra számítanak, hogy senki sem fog pénzt elvonni a Facebook hirdetésektől, ami mint mindannyian tudjuk, a vállalat első számú bevételi forrása. Azért vannak ezzel ellentétes, szerintünk irracionális félelmek, amelyek a Facebook masszív digitális reklámüzletének összeomlásával fenyegetnek. Hogy mit gondolunk erről? A pánikbetegek segítségével mi egy olyan vásárlási lehetőséghez jutottunk, amely a közeljövőben az Ön napjait is bearanyozhatja.

Nyissuk hát fel Pandora szelencéjét, és nézzük meg, mik azok az egyértelmű tények, amelyek a fenti állításunk, hitünk mögött sorakoznak fel! A közelmúltban sok “félelem téglából” épült fal került a Facebook (FB) elé. Ezek a félelmek gúzsba kötötték a cég állományát, és jelenleg is megakadályozzák, hogy feljebb lépjen, annyira, hogy a valamikori Wall Street kedvenc 2018-ban kevesebb, mint 4%-ot gyarapodott, ami nem egyszerűen csak rosszabb, mint minden más FANG részvény eredménye, de rosszabb, mint a NASDAQ index teljesítménye. Más szóval, a Facebook a gondosan felépített Aranyifjú címétől elég hamar lebukdácsolt és a Wall Street hátul kullogói között találta magát. A hirtelen változás befektetői szemmel nézve tökéletes vételi lehetőséget teremtett, és ezzel azt is mondhatjuk, hogy részvényt nyugodtan lehet hosszabb ideig tartani. Ön is jobban teszi, ha ránéz a chartra, mert most nevetségesen olcsó áron van, tekintve a cég hatalmas méretét, egészséges pénzügyi helyzetét és hosszú távú növekedési kilátásait. Hogy pontosan értse: aranyat vehet bronz áron.

A Facebook körül forrt a levegő, mert a vállalat a hamis hírterjesztési botrány egyik fő szenvedő alanyává vált, ami miatt néhány befolyásos hírdető egyszerűen otthagyta a platformot. Ez persze visszaesést okozott a Facebook napi felhasználóinak számában, amire azóta nem volt precedens, amióta a… nos, amióta a cég fennáll. Az igazi pofon nem is ez volt, hanem az hogy azok a versenytársak, akik eddig messze a közösségi óriás mögött kullogtak a szociális hálóknak oly fontos felhasználói fiókok számában és a platformon töltött időt tekintve, névszerint a Twitter (TWTR) és a Snap (SNAP), elkezdtek szárnyalni. A napi használat csökkenése arra kényszeríti a Facebookot, hogy alaposan vizsgálja át a Hírfolyam működését, és távolítson el egy nagy adag hirdetést a platformról. Ez értelemszerűen kevesebb hirdetési bevételt jelent a Facebookon, amitől a befektetők teljesen ki vannak borulva.

Mindeközben a teljes felhasználói növekedés is lelassul. Tényleg? Ahogy mi számoljuk, a Facebooknak legalább egy tucat platformja van, és mindent egybevéve, elég jól végzik a dolgukat. Nem törődünk azokkal a pánik rohamos idiótákkal (Ön se tegye), akik eladják a Facebook részesedésüket (és azokkal sem, akik traktálnak minket az “ittavilágvége” ostobasággal), viszont nagyon is érdeklődünk az iránt a cég iránt, amely az egyike a világ öt legnagyobb vállalatának, a maga 535 milliárd dolláros piaci értékével.

Összességében a Facebooknak szembe kell néznie a lassuló ütemű felhasználó növekedéssel, miközben a napi látogatottság is csökken és a platformon megjelenő hirdetések számát is kénytelen megvágni. Így már könnyű megérteni, hogy a vérszagra gerjedő “medvék” miért jelentek meg a részvénynél, de amint látjuk, a hirdetők nem pártoltak el Facebook-tól, és ez az, ami igazán fontos! A Facebook felépített egy globális internetes birodalmat a digitális reklámbevételekre támaszkodva. Bár a felhasználók növekedése lelassulhat, a napi látogatások csökkenhetnek, és az álhírek száma is emelkedhet, a hirdetési bevétel nem fog egyhamar csökkenni.

A Facebook napi (DAU) és havi (MAU) aktív felhasználói számai országok szerinti felbontásban:

Jó néhány reklámipari bennfentes véleményére támaszkodva, biztosíthatjuk Önt arról, hogy a közelmúltban botrányai nem befolyásolják azt a pénz mennyiséget, amit a különböző márkák költenek el a Facebookon hirdetésre. A Facebook egyszerűen túl nagy és túl jó a nagy nevek számára, hogy ne használják globális terjesztési csatornaként, mivel végül is a vállalat egy páratlan, még mindig(!) növekvő 2 milliárdos felhasználói bázissal rendelkezik. Sehol máshol a világon nem kaphatják meg a terjesztésnek ezt a számbeli szintjét. A Facebook mérete és reklám célzási lehetőségei könnyen a legjobb hellyé teszik a platformot az értékesítés megnövelésére.

Tehát mindazon aggodalmak, amik szerint a Facebook hirdetési bevételei esni fognak és emiatt az ár alacsonyan marad, vagy még lejjebb megy, szerintünk nem állják meg a helyüket és szembe mennek a valósággal. A Facebook felhasználói bázisa továbbra is növekszik, és amíg ez fennáll, a cégek, amik a nagynevű márkák birtokosai, tovább pumpálják a pénzt  a Facebook rendszerébe, és ez összeg csak nőni fog. Ne felejtse el, ott van még az Instagram, a WhatsApp, a Messenger, a Facebook Watch, Facebook Local, Facebook Workplace, Facebook Marketplace és még sok más is. Ezek mind az alternatív jövedelemtermelő lehetőségek a vállalat számára, amelyek még mindig korai stádiumban vannak. Ezek a platformok az elkövetkező évek során növekedni fognak, és lendületet biztosítanak az általános, nagy egész növekedésnek.

Könnyű azt mondani, hogy ez még mindig egy nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalat. Jelenleg nem tervezünk előrejelzéseket adni, így most csak azt kell megértenie, hogy a Facebook eddig is egy Aranyifjú volt a tőzsdei kereskedés során és hihetetlen számokat mutatott és a közelmúltbeli félelem és ostobaság létrehozta azt az aranytálcán kínált  hosszú távú vásárlási lehetőséget a cég részvényében, amelyet butaság lenne nem kihasználni.