Emelkedő olajárak

0
400
Undated handout photo issued by BP, of the energy giant's Clair Ridge development, west of Shetland, which has started producing oil using technology designed to maximise oil production offshore for the first time.

Kína és az Egyesült Államok megállapodtak,  hogy ne írjanak elő további kereskedési díjakat legalább 90 napra, míg a párt tárgyalásokat folytat a meglévő viták megoldására.

A világ két legnagyobb gazdasága közötti kereskedelmi háború súlyosan mérsékelte a globális kereskedelmet, ami a gazdasági visszaesés aggályait váltotta ki.

Miután megállapodás született a kereskedelmi háborúban,  az olaj árak 5%-kal ugrottak meg.

 

Az Egyesült Államok kőolaj árait tovább erősítette egy kanadai bejelentés, mely szerint Alberta tartomány arra kényszeríti a gyártókat, hogy 8,7 százalékkal (325e hordó naponta) csökkentsék termelésüket. Alberta olajkészletének nagy részét az Egyesült Államokba exportálják. Stephen Innes, az ázsiai, piaci kommentátor vezetője Szingapúrban elmondta, hogy Alberta döntése “példátlan lépés volt a válság felszámolása érdekében a kanadai energetikai iparban”.

Az árak pozitív mozgását támogathatja még az is, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) december 6-án Bécsben az olajkitermelés visszaszorításáról dönthet. Napi 1-1,4 millió hordóval vágják meg a termelést. Az OPEC-csökkentések célja a túlkínálat visszaszorítása.