Emelkednek az olajárak. Ez kinek jelenthet profitot?

0
55

NYERSANYAG

 

 

Az olajárak hat héten át emelkedtek, beleértve a mai napot is. Ezzel heti nyereséget értek el, mivel az amerikai olajtermelők a Mexikói-öbölbeli trópusi vihar miatt több mint a felét a termelésnek visszavonták, és mivel a feszültségek a Közel-Keleten enyhültek.

Az OPEC csütörtökön előrejelezte, hogy a következő évre egy többlet megtérülése is lehgetséges, annak ellenére, hogy egy OPEC által vezérelt paktum korlátozza a kínálatot.

Az Egyesült Államok Nyugat-Texas közbenső terméke (WTI) nyers CLc1 határidős futamideje 46 centet növekedett, vagyis 0,8% -ot, 60,66 dollárnál állapodva meg. Az előző munkamenetben az Egyesült Államok referenciaértéke 60,94 dollárt érintett, legmagasabb szint a május 23-i óta.

Ázsia olajfinomítási árrései több mint háromszorosára nőttek az elmúlt négy hétben, elérve a legmagasabb szintet 2017. szeptemberétől, mutatták a Refinitiv adatok. Ez a finomítók termelésének csökkentése és az üzemanyag-ellátást szigorítását követően történt.

Csütörtökön, egy tipikus szingapúri finomító komplex finomítási árrése 9,37 dollárra emelkedett  egy hordóra számítva Ázsia piacán. Mindez úgy, hogy a június 21-i árrés 2,74 dollár volt egy hordónál, ami legalacsonyabb júniusi szint 2003 óta.

A benzin, dízel, sugárhajtómű és magas kéntartalmú tüzelőolaj nyeresége ebben a hónapban emelkedett, miután több ázsiai finomító csökkentette a termelést, vagy leállította a karbantartást végző üzemeket a második negyedév végén, miután a finomítási ráták a legalacsonyabbra estek a szezonban 2003 óta.