A streaming szolgáltatók jövője

0
253

A Disney talán még közelebb került ahhoz, hogy lezárja a média iparág eddigi erőviszonyait teljesen felforgató üzletét: felvásárolja 21st Century Fox-ot. És úgy tűnik, hogy mindez végbe megy még karácsony előtt. Az összefonódás előrehaladtával, már tisztán látszik, hogy James Murdoch lesz a Disney vezérigazgatója, aki ugyanebben a vezetői pozícióban volt a 21st Century Fox-nál is.

A Disney már kihirdette a Netflix elleni háborút, amit azóta már meg is kezdett azzal, hogy elindította saját streaming szolgáltatását, igazi sikerfilmekkel és TV műsorokkal, illetve igyekszik mindent bevetni a Netflix meglévő szolgáltatásai ellen.

Amióta az okostelefonok léteznek már teljesen nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a jövőben a hangsúly a kábeles televíziózásról és a klasszikus reklámról a direkt, “streamelhető” tartalmakra tevődik át, és a Disney nem is tudott volna jobban időzíteni, hogy felugorjon erre a vonatra. Sőt, azt hisszük, hogy a már egy évszázados múltú cég alig várta, hogy mások kemény munkával megtörjék a jeget, és most ő kaparja ki a gesztenyét. Egyértelmű, okos lépés! Másrészről ott a Netflix, aki sokkal jobb napokat is látott már, és több szekérnyi pénzt kell a”játékba” tolnia, hogy egyáltalán a pályán maradhasson. Mennyi is az pontosan? A legutóbbi felmérés szerint 8 milliárd dollár az elkövetkező 12 hónapban!

Ha teljesen szétbontjuk ezt a versengést akkor néhány olyan részletet vehetünk észre, amelyek mindkét oldalon kulcsfontosságúnak tűnnek.

A Disney kínálata pontosan olyan jó, mint amilyennek látszik, felvértezve képregényes szuperhősökkel, fénykardokkal, “macskákkalésegerekkel”, amik bármilyen korosztályt lázba hoznak. Tekintettel arra, hogy a fő cél a Netflix fenékbe billentése egy saját streaming szolgáltatás kiépítésével – könnyű kikövetkeztetni – amely kiválóan alkalmas egy előfizetéses üzleti modell elindítására. A Netflix szemléletmódja az, hogy erőteljesen költeni kell az új műsorok legyártására és és beleállni a harcba versenytársaival. Ne felejtsük el, hogy a Disney üzletkötése a Fox-szal leginkább még több szuperhősről, sci-fi környezetben élő hegyes fülű népekről, beszélő majmokról és még sok más moziban sikeres történetről szól

És itt jön a hab a tortán! Sok forrásból beszámoltak róla, hogy Fox a helyi sportműsor terjesztési hálózatát is betolja az asztalra. Hatalmas pénz van a helyi reklámügynökségekben, amiről a Netflix jelenlegi helyzetében még csak álmodni sem mer. Felmerülhet a kérdést: hát ezért szerezte meg a Disney a streaming technológiában utazó céget, a BAMTech-et?! – hm, nos lehet, hogy még nem is hallott a cégről! Tudjuk, ne aggódjon. A mi munkánk az, hogy benézzünk a függöny mögé, az Öné pedig az, hogy hasznosítsa ezeket az információkat! Ne feledkezzen meg arról sem, hogy mi kedveljük a Netflixet is, de jelenleg csak a pálya szélén ácsorgunk, és figyeljük a másik csapatot, ahogy gólt szerez.

Van még egy dolog, ami ide kívánkozik, és ez nem más mint James Murdoch hatalma a “Fox Disney” új vezérigazgatójaként, mivel az előző vezető Bob Iger végleg visszavonul. Murdoch úgy jellemezte önmagát, mint “digitális szakértő, a dolgokat felrázni kész média mogul “. Nos, ebben az esetben Miki Egér talán hibázhatott, de vannak olyan kérdések is, amelyek még továbbra is nyitottak. Mi történik a Viacom-al vagy a Discovery-vel? Mit tesz a Facebook a tévénézési szokásokkal, vagy mi lesz ha az Amazon is beszáll? Látható, hogy a streaming jövője igen sok tényezőtől függ, de mi azért vagyunk itt, hogy sorban megmutassuk Önnek mindet.

Nem, nem felejtettük el, hogy a cégek részvényeinek kereskedelméről szólnak írásaink! Dióhéjban: mindkettőjüknek, a Disney-nek és a Netflixnek is, megvan a maga éves célára, ami az aktuális kereskedési szint fölött van több mint 20 százalékkal, a többit pedig kitalálhatja Ön is, hogy ebben a helyzetben mi a teendő! Ha nem, csak vegye fel velünk a kapcsolatot!