Csökkent a nyereség

0
277

A kőolaj csütörtökön csökkentette a korai nyereséget, mivel a befektetők a globális nyersanyag-kínálat növekedésének ütemére összpontosultak, ami gyorsabban növekszik, mint sokan várták.
Az Egyesült Államok kőolajtermelése és az iraki, az Abu Dhabi és az indonéziai jelek szerint is a kibocsátás a vártnál gyorsabban fog növekedni 2019-ben.

A Brent olajár a legalacsonyabb augusztus közepe óta a hét elején. Határidős értéke 21 centet ért el 71,86 dollárra, míg az Egyesült Államok nyers határidős értéke 8 centet ért el 61,59 dollárra.

Az Egyesült Államok ismételten kimutatta, hogy ha gazdaságos, akkor növelheti a termelést Szaúd-Arábiában,” mondta Olivier Jakob. Ez azt jelenti, hogy az ár ma is nagyobb mértékben oldja meg a kőolaj-egyensúlyt, mint a múltban, amikor Szaúd-Arábia kínálati politikáján kívül nem volt megoldó. Hat hónap múlva az Egyesült Államok több kőolajat fog termelni, mint a Szaúd-Arábia ellenőrzött fenntartható termelési kapacitása.

Kína továbbra is importálhat néhány iráni nyersanyagot az amerikai szankciók alóli felmentés alól, amely lehetővé teszi, hogy 180 napig 360 000 bála nyersanyagot vásároljon Iránból.

Az amerikai kibocsátás egy új rekordot ért el 11,6 millió bpd-vel az elmúlt héten, és most már Oroszországot is megelőzte, mint a világ legnagyobb olajtermelője.

Az Energiainformációs Igazgatóság (Energy Information Administration)  azt mondta ezen a héten, hogy 2019 közepéig várhatóan 12 millió bpd-t fog elérni a palagázolajnak köszönhetően.

Még az amerikai iráni olajjal szembeni szankciókat illetően is a befektetők felfogása az, hogy a kereslet kielégítésére több mint elégséges kínálat áll rendelkezésre, amint azt a januári havi januári Brent határidős kontraktus kereskedelem februárban kedvezményes áron tükrözi. Ez az árstruktúra, amely az úgynevezett contango, akkor valósul meg, ha a kereskedők és a befektetők úgy vélik, hogy a kínálat nagyobb, mint a kereslet, ezért inkább ösztönözni kell az olaj tárolására, mintsem eladására, ezáltal még nagyobb mennyiségű, eladatlan nyersanyagot hozva létre.