Az olaj növekedő ára csökkenti a ”Fekete Péntek” által okozott veszteségeket

0
442

A WTI 50,5 dollárig süllyedt ma reggel, miután a piac ismét a növekvő kínálat miatt aggódik.

Az USA heti készletállománya nőtt, Szaúd-Arábia napi 11 millió hordóval a csúcson termel, miközben a gazdasági aktivitás is behúzta a féket. Szaúd-Arábia egyelőre nem döntötte el, hogy miként csökkentse kihozatalát, de a decemberi termelés a novemberi alatt lesz a szaúdi olajminiszter szerint. Az USA nyersolaj termelése 1983 óta a legmagasabb szinten van, miközben a készletek is 2017 decembere óta a legmagasabb szintre kerültek. Egyelőre nem látszik, hogy miként csökken a túlkínálat, mivel érezhető egy politikai nyomás Szaúd-Arábia felé a meggyilkolt újságíró ügye miatt.

Az olajárak hétfőn visszaszorították a veszteségeket, az előző munkamegközelítés közel 8 százalékos csökkenése miatt, de a Brent nem tartotta meg a hordónkénti 60 dollárt meghaladó értéket.

A brent és a WTI pénteki eséseire reagálva Kína sanghaji nyers határidős értékei hétfőn 5 százalékkal csökkentek, elérve a napi limitjüket. A csereadatok alapján a kereskedők több árcsökkentésre készülnek. Az első havi WTI nyers határidős ügyletek, amelyek a további árcsökkenésből profitálnak, július elejétől a legmagasabb számú rövid pozícióhoz képest 2017 októberéig emelkedtek.

A lefelé irányuló nyomás a növekvő kínálat és a kereslet növekedésének lassulása miatt következik be, amely várhatóan az elkövetkező év során az olajellátás túlterhelését eredményezi.

“A 2019-es év az olajpiac szomorú éve lesz, mivel a lassuló globális gazdaság kilátásait körülvevő kérdések és a kínálati többlet várhatóan növekedni fog” – nyilatkozta a Fitch Solutions elemzője hétfőn. Fitch elmondta, hogy a kőolaj-exportáló országok szervezete (OPEC) által vezetett várakozások szerint a december 6-i hivatalos megbeszélést követően “nem biztos, hogy ellensúlyozza a feltörekvő erőket”.

Az olaj piacokat a szélesebb pénzügyi piacok visszaesése is befolyásolja.

“A 2018 egyértelműen  Ázsia pénzügyi helyzetének (különösen Kína), szigorításának köszönhetően a tízéves Ázsia hiteles bika  piacának végét jelentette, és arra számítunk, hogy ez 2019-ben marad majd” – jegyezte meg Morgan Stanley (NYSE: MS) vasárnap.

A globális kereskedelem és az általános gazdasági növekedés másik kockázata a világ két legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború.

“Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus hátrányos kockázatot jelent, mivel előrejelezzük az Egyesült Államoknak, hogy 25% -os vámtételt alkalmazzanak az összes kínai behozatalra 2019-ig,” jelentette ki az amerikai bank J.P. Morgan egy pénteken közzétett feljegyzésben.