Az európai város, amelynek negyede milliomos

0
163

Monaco, a francia riviérán található aprócska városállam, az ultra-gazdagok játszótereként ismert.

A 38300 ember közül, aki Monacóban él, kb. 12261 milliomos, a 2019-es Knight Frank Wealth jelentés szerint. Ez azt jelenti, hogy Monaco lakosainak mintegy 32% -a – a lakosság közel egyharmada – milliomos. Ezek a rendkívül gazdag lakosok körülbelül másfél négyzetkilóméteres körzeten belül élnek. Ugyanolyan figyelemre méltó, hogy a gazdagság ilyen megdöbbentő koncentrációja – ha nem ennél is több – azt jelenti, hogy Monacónak gyakorlatilag nincs szegénysége.

“A kormány újra befekteti az idegenforgalmi bevételeket és egyéb tőkenyereségeket a közösségbe, hogy javítsa az életminőséget, és vonzza a gazdagokat, hogy folytassák az utazást és az ingatlan vásárlást,” nyilatkozta Karyn Adams, a Borgen-projekt tagja, amely egy nonprofit szervezet, melynek célja a globális szegénység elleni harc.

“Annak ellenére, hogy ezek a fejlesztések a gazdag külföldiek vonzására irányulnak, a helyiek is hasznot húznak, és gyakorlatilag nem létező szegénységi küszöböt hoznak létre apró, büszke és szuverén nemzetükben” – tette hozzá.

Monacoban megszervezett Grand Prix

Monaco már régóta célpontja a szupergazdagoknak, részben adóparadicsomának köszönhetően – nincs jövedelemadója. Valószínűleg az is segít, hogy Monaco mediterrán éghajlatú, és egész évben elbűvölő eseményeket szervez, mint például a Monaco Grand Prix és a Monaco Yacht Show.

 

A gazdag városállam a megfelelő ingatlanárakkal is rendelkezik. Egy kis egy hálószobás lakásért Monacóban, a vásárlók várhatóan legalább 1,6 millió dollárt fizetnek, mondta Alexander Kraft, a Sotheby International Realty France-Monaco elnök-vezérigazgatója a Mansion Global-nak. A városállam legtöbb “normál” apartmanja 2,2 millió dollár és 22,3 millió dollár között van, meséli Kraft, míg a magasabb végű penthouse-ok több, mint 55 millió dollárt érnek el.