A Wizz Air top 10 európai célállomása

0
326

Ugyan a Wizz Air szállítási lehetőségeit nem csak kirándulásokra használjuk, sokan a külföldi munka miatt vagy rokonlátogatás céljából is utaznak repülővel, íme a Wizz Air által a 10 leglátogatottabb európai város:

1. LONDON

A piros telefonfülkék és emeletes buszok otthona egy időtlen utazást kínál a világvárosban. Egy ellentétekkel teli város, amely az újat és a régit zökkenőmentesen keveri, a régi és új viktoriánus stílusú házak és futurisztikus felhőkarcolók megtalálják egymás mellett a harmóniát, ugyanúgy mint ahogy a bolhapiacok is helyet találnak a dizájner butikok mellett. London tele van történelmi látványosságokkal és világhírű szimbólumokkal, mint például a London-eye, ahonnan körbenézhető a város, vagy a Westminster apátság, ameylnek harangjai elképesztően szólnak, vagy a Szent Péter katedrális, amely megannyi királyi esküvőnek adott otthont és a lista számtalan látnivalóval folytatódhat. A múzeumok is vonzzák a túristákat, ilyen például a Nemzeti Galéria, a Madame Tussauds múzeum, ahol hírességek viaszszobrai sorakoznak, a Tudomány Múzeum vagy a Természet Történelme múzeum. Londonban a vásárlás is egy jó szórakozási lehetőség, az utcák a kirakatoktól hemzsegnek és jó áron fel lehet szerelkezni. Amennyiben inkább a kültéri szórakozás érdekel, elmehetsz a Hyde Parkba, ahol a mókusok és kacsák kecses vonulását figyelheted. Ezen kívül egy egész negyednyi mozi is van Londonban, ahol megtekintheted a legmenőbb filmeket. Soho egy olyan városrész, amely utcái tele vannak a legjobb kávézokkal és kocsmákkal, mert ugye a londoniak a szórakozási szokásaikról is híresek és megannyi bulizóhelynek is otthont adnak, így az ott töltött kirándulás egy felejthetetnel elményt nyújt.

2. PRÁGA

A hangulatos, Prága egyik fő látványosságának számító, 516 méter hosszú, és 10 méter széles Károly hídon grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és fiatalokkal találkozhatunk. 1357 óta ez Prága első állandó hídja. A világ egyik legszebb gótikus épületét, és bizonyosan Európa legszebb hídtornyát Peter Parler tervezte a 14. század végén. Nem csak a Károly-híd dísze volt, hanem védelmi célokat is szolgált. A háromszintes, 64 méter magas torony három szoborral díszített. Szintjeiről, 138 lépcső megmászása után szép kilátás nyílik Prága óvárosára. Prága legrégebbi, már a 12. század óta létező óvárosi terén akár valamelyik hangulatos étterem kinti asztalánál ülve csodálhatjuk a kulisszákat, a csodás, ősi épületeket, templomokat, és a sürgés-forgást – zenészeket, mutatványosokat. A Vencel-tér, és a Károly-híd közötti tér mindig turistákkal van tele. Továbbá a prágaiak egyik népszerű találkozóhelye, ezen felül ünnepek, karácsonyi, és húsvéti vásárok, tüntetések színhelye. Világversenyek idején a csehek nagy kivetítőkön innen nézik remek jégkorong-, és focicsapataikat. A tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, a világ legrégebbi, még ma is működő csillagászati órája, melyen a Nap és a Hold állása, és a jelenlegi csillagjegy látszik. Az óra legrégebbi része 1410-ből származik. A Kisoldalt Prága legszebb részének tartják. A legtöbb turista áthalad rajta, amikor az óvárostól, a Károly-hídon át, a várba megy. Itt minden sarkon gyönyörű épületek, templomok fedezhetők fel. Kanyargós, hangulatos utcákon, paloták és templomok között sétálhatunk erre.

3. BELGRÁD

A város a Száva és a Duna egybefolyásánál fekszik Szerbia északi részén, ahol a Kárpát-medence találkozik a Balkán-félszigettel. A város alapítása egészen a Kelta és a Római korba nyúlik vissza. A középkorban bizánci, frank, bolgár, magyar és szerb tulajdon is volt, amíg az oszmán birodalom meghódította 1521-ben és a törökök adminisztrációs központjává nem vált. Belgrád erősen változó építészetet mondhat magáénak, Zimony tipikus Közép-Európai építészetétől egészen a modernebb építészetig és új Belgrád kiterjedt elrendezéséig. Belgrádban a legöregebb épületeket a 19. századtól tartják számon a város földrajzi helyzete, és a gyakori háborúk miatt. A város főbb látványosságai magába foglalják Skadrlija-t, a Nemzeti Múzeumot és a közeli Nemzeti Színházat, Zimonyt, Nikola Plasic teret, a Terazije Students’ teret, a Kalemegdan Fortress-t, Knez Mihalova utat, a Parlamentet, a ”The Temple of Saint Sava” és az ”Old Place”-t. Mindezek után rengeteg park, emlékmű, múzeum, kávézó, étterem és bolt van a folyó mindkét oldalán. Az ”Avala Monument” dombtető remek kilátást biztosít a városra. A királyi család háza a ”White Palace” (Beli Dvor) is nyitva áll a látogatók előtt. A hely rengeteg értékes művel rendelkezik Rembrandttól, Nicolas Paussintől, Sebastian Bourdontól, és még sok más művészig. Ada Ciganlija egy sziget a Száván, mely Belgrád legnagyobb sport és szórakozási komplexuma. Ma már kapcsolódik a parthoz, kialakítva egy mesterséges tavat a folyón. Nyáron feltehetően 200-300,000 fürdőző van naponta. Klubok 24 órán keresztül működnek és biztosítanak élő zenét, illetve bulikat a parton. Extrém sportok is elérhetőek, mint a bungee jumping, vízisí és a paintball. E szigeten kívül még sok más sziget megtalálható Belgrádban, ugyanis 16 sziget van összesen a városban, amiknek a nagy része használatlan.

4. BUDAPEST

Lehet mondani, hogy elfogultak vagyunk, de Budapest tényleg a világ egyik legszebb városa és nem véletlenül emlegetik a Kelet Párizsaként. Budapestre évente több mint húszmillió turista érkezik a világ minden tájáról, hogy megcsodálják történelmi emlékeinket, múzeumainkat és a többi látnivalót. A Budai Várnegyed megannyi látnivalóval szolgál a turisták számára: a tizennyolcadik századi Budavári Palota, amelynek kétszáz szobája van és esténként fényárban úszik, mindenkit elvarázsol. Épp úgy, mint a tizenkilencedik századi Halászbástya és a Mátyás-templom, amelyek mellett még számos szobor mesél a múltról. A Budapestre látogatók másik nagy kedvence a Gellért-hegy, amely 235 méterrel magasodik a tengerszint fölé – és ez éppen elég ahhoz, hogy csodaszép panorámában gyönyörködhessünk. A Margitsziget a maga majdnem 2,4 kilométeres hosszúságával és 503 méteres szélességével nemcsak a turisták, de a budapestiek favoritja is! A termálvizes gyógymedencével is rendelkező Palatinus strandfürdő, a Zenélő Szökőkút, a Víztorony és az ingyenesen látogatható kisállatkert, a Vadaskert csak néhány azok közül a helyek közül, amelyek ilyen népszerűvé tették a szigetet. A Margitsziget mellett mindenképpen meg kell említenünk a Városligetet is, amelyet a tizenkilencedik század óta élvezhetnek a Budapesten tartózkodók, és amely a híres francia tájépítész, Heinrich Christian Nebbien tervei alapján valósult meg.

5. KIEV

Kijev egy kevéssé ismert szomszédunk Ukrajna fővárosa és kulturális központja, számos látványossággal és kulturális élménnyel kecsegtet a kíváncsi látogatók számára, mindezt az átlagos magyar pénztárcához mérten is alacsony áron. Egy kellemes délutánt könnyen el lehet tölteni a Szent Szófia katedrális és kolostorban. Többfajta épületben számos kisebb kiállítás tekinthető meg, de a fő látványosság a kert közepén elhelyezkedő, tipikus ortodox jegyeket magán hordozó katedrális, aranyszínű hagymakupolákkal. Kijev főtere, másik nevén Függetlenség tere, amely manapság a közelmúltban történt polgárháborús eseményekről híres, azonban harcokra ma már csak pár emlékhely emlékeztet. Legfőbb építménye a 2001-ben épült, 61 m magas Függetlenség emlékmű, egy fehér oszlopon álló mitológiai lány szobra. A Szent Mihály székesegyház és kolostor megközelítéséhez egy gyönyörűen díszített harangtorony kapun haladunk át, ezután láthatjuk teljes pompájában a kék-fehér színű székesegyházat az itt megszokott arany színű kupolákkal. Az Anyaföld szobrot a világ legmagasabbjai között tartják számon, az 1981-ben épült szobor, 62 méteres magasságával igazán monumentális látványt nyújt. Kijev a Dnyeper folyó két partján helyezkedik el, azonban a folyó közepén kellemes kis szigeteket is találunk, ahol vidámparkban szórakozhatunk vagy éppen a drótkötélpályán is átcsúszhatunk az egyik szigetről a másikra, a folyó felett. Kievhez közel található a sziniszter Cernobil is, a szellemváros, de vannak vidámabb helyek is a közelben, mint például a szerelmesek alagútja, a legenda pedig úgy tartja, hogy valóra válik a kívánsága azoknak a szerelmeseknek, akik átsétálnak alatta.

6. BUKAREST

Egy sík területen épült Bukarest melyet a mi Dunánknál jóval keskenyebb Dambovita folyó szel keresztül. A városképet még óriási zöld parkok, modern negyedek és a Párizs világát idéző 19.-20.-századi régi épületek egyvelege jellemzi. A román főváros rengeteg jellegzetes látnivalóval fogadja túristákat, ezek közé sorolható A Falumúzeum (Muzeul Satului), a Román Diadalív ( Arcul de Triumpf) , Ceausescu Villa, a Parlament, mely a világ 2. legnagyobb épülete, a franciás stílusban épült belvárosi Lipscani negyed, Egyetem, Roman Atheneum (Zenepalota), Sugárutak ,ortodox templomok,

Zsinagóga. Bukarest városa telis-tele van különböző éttermekkel és bárokkal. Árfekvésük általában 20-30%-al alacsonyabb mint Budapesten. A román konyha rendkívül ízletes. Egyaránt érződik rajta a balkáni és az erdélyi hatás, de a magyarországihoz képest sokkal gyakrabban találkozik a vendég különféle tengeri ételekkel is. Külön érdemes említést tenni a különleges helyi desszertekről, és fantasztikusan jó ízű gyümölcsökről.

7. RIGA

Rigában nagyon sok látnivaló található. Mindjárt magát az óvárost érdemes megtekinteni, amit gyalogosan körbejárhatunk. Az itt található épületek Prágával, Budapesttel, vagy Béccsel összevetve megállják a helyük, ezért érthető módon az UNESCO világörökségi listájára vette 1997-ben. Az óvárosban a fő közlekedési útvonal a Szabadság utca, ami egy csodálatos Szabadságszoborhoz vezet. Ez a lett függetlenségi emlékmű, alakja egy nő, aki három csillagot tart az ég felé, ami a három lett tájegységet szimbolizálja. Nem messze az óvárostól található a rigai vár. A vár alapjai 1330-ból valóak. A 15. században újjáépítették, ez látható ma, gyönyörű fehér falaival, kicsi ablakaival. A vár ma két múzeumnak ad otthont. Az egyik Lettország és a város történelmét mutatja be, a másik pedig a külföldi művészetek múzeuma. A közelben látható a Rigai Dóm (A szűzanyának szentelt templom). Építését 1211-ben kezdték. Kihagyhatatlan látnivaló a Városház Tér és a Városháza. Szintén a téren áll a Megszállás Múzeuma, ahol angol, német és orosz feliratok segítségével
ismertetik a náci és szovjet megszállás megpróbáltatásait, 1940-től 1991-ig. A városban található a Rigai Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Ez a világ legegységesebb ilyen múzeuma, amely több mint 100 eredeti állapotában konzervált lakóépületet, templomot, szélmalmot és gazdasági épületet mutat be. Kihagyhatatlan a Rigai Állatkert. Európa egyik legrégebbi állatkertje, amit még 1908 körül kezdtek kialakítani. Fontos, feltörekvő fesztiválja Rigának az a „Rigai Salsa Fesztivál”. 2005-től rendezik meg minden évben és igen kedvelt eseménnyé vált.

8. SKOPJE

A Vardar folyó partja egyik fő turisztikai attrakciója, a fölötte átívelő rengeteg hídak érdekes látnivlót nyújtanak. A legrégebbi híd az úgynevezett Kőhíd, Szkopje egyik nevezetessége. 1460 körül, tehát még a török korban építetette II. Mehmed oszmán szultán. A Kőhíd a Szkopje belvárosában lévő Macedónia teret és a Bazárt köti össze. Mellette találod a Művészetek hídját, amin nem spóroltak, a 89 méteres hídon összesen 29 szobrot helyeztek el macedón művészekről és zenészekről. Ha Szkopje városában a folyóparton jársz, fel fog tűnni, hogy túlméretes hajókat építettek, nem is egyet. Ezek a hajók szállodák, éttermek. A bazárban találjuk a Musztafa Pasa mecsetet. Érdemes megnézni belülről is mert egyike azon kevés mecseteknek, amikhez építésük óta nem nyúltak hozzá, nem alakították át. 1492-ben készült el a mecset, mellette egy rózsakert található. Emellett az erőd is érdekes lehet, mely a macedón főváros, Skopje fölött áll a Vardar folyó partján, innen lehet föntről is megnézni a várost. Teréz anya (eredeti nevén Agnes Gonxha Bojaxhiu) 1910-ben született Szkopjében. Az ingyenesen látogatható emlékházat azon a helyen építették, ahol Teréz anyát megkeresztelték. Megéri a a látogatást. Szkopje fölött magasodik a Vodno hegy, és annak a tetején van egy hatalmas, 66 méter magas kereszt. A világ egyik legnagyobb keresztjét 2008-ban adták át, a macedón függetlenség napján, a 2000 éves kereszténységet ünnepelve.

9. TIRANA

Az albán főváros remek példája annak, milyen csodákat művelhet az ember egy vödör festékkel – a turisták számára… A szürke és lepusztult kommunista blokkházak ma a szivárvány színeiben pompáznak – narancs-vörös csíkokat, hipnotizáló pink-lila karikákat vagy szemet megtévesztő színes kockákat festettek a házfalakra – a városképet színesítendő. A városközponti sugárutak változatos látnivalókat kínálnak, melyek a török, az olasz vagy éppen a kommunista múltnak állítanak emléket. A városban rengeteg bár és klub várja a szórakozni vágyókat. Hagyományosan muzulmán város, hangulata kicsit keleties, kicsit olaszos, de leginkább posztkommunista, a város renovációja pedig a Patyomkin-legendára hasonlít: nem felújították a romos házakat ugyebár, hanem színesre mázolták. Az Enver Hodza Emlékmúzeum piramisszerű épülete ma a Nemzetközi Kulturális Központ. A főváros jelentősebb közgyűjteményei: a Nemzeti Történeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum és Képzőművészeti Galéria. A Szkander bég tér az Óratornyáról és a tér közepén magasodó Szkander bég lovas szoborról könnyen azonosítható.

10. VARSÓ

Lengyelország mesés fővárosa megannyi különleges látnivalót rejt. Erről tanúskodik a város elnevezése is, ami a hagyományok szerint Wars halásztól és Sawa hableánytól származik. Varsó az ország középső területén, a moréna síkságon és a Visztula folyó völgyében fekszik, területének kb. 40%-a zöldterület. A városban összesen 82 kisebb-nagyobb park van, amelyek közül a legrégebbi a Wilanów-kert, amit a 16. században hoztak létre. Természetesen a városban nem csak zöld területek, hanem különleges épületek is találhatóak. A Wilanów kastély a lengyel királyok nyári rezidenciája volt, később pedig főúri központtá vált. Varsó 13. századi Óvárosa rendkívül hangulatos, a kiváló kávézók, éttermek és sörözők remek kikapcsolódást ígérnek az érkezőknek. A piactéren megtekinthető a város címeralakja, Sawa, a Visztula hableánya; a Kastély téren pedig a felújított királyi palotát találhatjuk meg. De szintén az Óvárosban épült fel a Szent János katedrális, ami Varsó egyik legrégebbi gótikus épülete és egyben több nevezetes személy sírhelye. A Kultúra és Tudomány Palotáját is megtekinthetjük, mely a Szovjetunió ajándékaként épült fel.

Köszönjük, hogy végigolvasta a cikkünk. Amennyiben teheti, látogasson el Facebook oldalunkra, hogy semmilyen hírről és ajánlatról se maradjon le és ha már arra jár, és tetszik Önnek a tartalom, kérjük jelezze egy like-al! https://www.facebook.com/GTCnewsHU