A Levi Strauss terv

0
338
  • A Levi’s azt tervezi, hogy tőzsdére vonul!
  • A vállalat 2019 első negyedévére célozza az ajánlatot.
  • A farmer gyártója, amely 1971-ben már nyilvánosságra került, célja, hogy 5 milliárd dollár fölé emelkedjen a bevétele, a “nyilvánosságra kerülés” után.

Ki ne ismerné az első farmergyártó vállalatot, amelynek neve: Levi Strauss & Co. A 145 éves cég, aki az első kék farmer megálmodásával vált ismertté, kezdeti nyilvános ajánlatot tervez. Bevonul a tőzsdére!

A Levi’s-nek 600 millió és 800 millió dollár közötti emelésre van szüksége, és 2019 első negyedévére célozzák meg a nyilvánosságot. A társaság célja, hogy 5 milliárd dollárral emelje bevételét a nyilvánosság után.

A San Francisco-i székhelyű vállalat a Goldman Sachs-ot és a J.P. Morgan-t megcáfolta, hogy kezelje az üzletet, bár a kínálat időzítése és mérete megváltozhat.

A vállalat japán leányvállalata, Levi Strauss K.K. nyilvánosan kereskednek Tokióban a Levi’s kötvényeivel. Ennek eredményeként a Levi’s beszámol a negyedéves bevételekről az Értékpapír- és Tőzsdebizottsággal.

IPO történelem

A Levi’s 1971-ben már nyilvánosságra került, és mintegy 50 millió dollár bevételt termelt. Abban az időben az egyik legnagyobb IPO volt, még akkor is, ha a család nagy tétet tartott. De míg a nyilvánosság, a nyereség csökkent, mint a vállalat részvényeinek ára. Levi Strauss leszármazottai 1984-ben 1,7 milliárd dolláros tőkeáttételt vásároltak. Ezt követően egy másik kivásárlást hajtottak végre 1996-ban, amely során állományt szerzett  a munkavállalóktól és a külsõ befektetõktõl, ami Strauss leszármazottai kezében még jobban összevonta a tulajdonjogot.

Ennek ellenére a Levi’s-nek több milliárd dollárt kellett eladnia, amikor a piac változott, és a verseny egyre nőtt az internet és az e-kereskedelem megjelenésével.

Az elmúlt évek nyereségének csökkentése után Levi látja, hogy a csúcs és a csúcsvonalak ismét emelkednek. október 9-én Levi’s bevétele 1,4 milliárd dollár volt a negyedév végén, amely 10 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó bevétel 130 millió dollár volt, ami 45 százalékos ugrást jelent. 2017 folyamán Levi’s közel 5 milliárd dolláros árbevételt ért el. A vállalat az elmúlt két évben felére csökkentette az adósságállományát is.

A vállalatot jelenleg Chip Bergh vezeti, aki ügyvezető igazgató és elnök volt 2011 óta. A szerepe előtt körülbelül három évtizedet töltött a Procter & Gamble-nél.

A cég nem kommentálta. Goldman és J.P. Morgan szintén elutasították a cég IPO-terveinek megjegyzését.

Januárban Bergh elmondta a CNBC-nek, hogy az üzleti tevékenységének mintegy 10 százaléka jelenleg online, és ez az arány “nagyon, nagyon gyorsan nő”. Bergh elmondta, hogy a nagykereskedelmi dot-com üzletága nyereséges, és az online tulajdonban lévő és működő üzlet közeledik a ráfizetéshez.

Levi’s tervezi és értékesíti a Dockers és Denizen márkanevet. A cég mintegy 2900 kiskereskedelmi üzletet működtet, de termékeit mintegy 50 000 kiskereskedelmi helyszínen értékesítik 110 országban.

2013 májusában a Levi’s elnevezési jogot nyert a San Francisco új stadionjához, amely Santa Clara-ban, Kaliforniában található. A stadion 2014-ben nyílt meg.