A kriptóról és bányaszatról egyszerűen

0
458

A kriptovaluták olyan digitális valuták, amelyek csere eszközként működnek, így a tranzakciók biztonsága érdekében magasfokú titkosítást használ. A kriptovaluták a digitális pénznemek egy része, de alternatív devizáknak vagy virtuális devizáknak is szokás hívni őket.

Ezek közül a Bitcoin az első és legelterjedtebb kriptovaluta, amelyet 2009-ben Satoshi Nakamoto adott ki. Azóta számos kriptovaluta jelent meg a piacon.

Nézzük meg a tavalyi év top 10 digitális valutáját:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Bitcoin Cash
 4. Ripple
 5. Litecoin
 6. Dash
 7. NEM
 8. Monero
 9. Doge Coin
 10. Ethereum Classic

Ne feledje, hogy a Bitcoin az első, valamint jelenleg a legnagyobb és leghíresebb, a több mint 1300 kriptovaluta közül!

Bemutatunk néhány alap tényt a Bitcoinról, tekintsük ezt úgy, mint egy BTC bibliát:

 1. A Bitcoin alapját képező technológia blokkláncként ismeretes. Mit jelent? A blokklánc egy decentralizált és elosztott digitális könyvelésű hálózat, amelyet  arra használnak, hogy számos számítógépen keresztül rögzítse a tranzakciókat.
 2. Ki az igazi Satoshi Nakamoto? Mint már mondtuk, a Bitcoin teremtője. De a pontos személyisége még ismeretlen, nem tudjuk ki Ő! Vagy ők…  Egy biztos, valahol él(nek) és virul(nak).
 3. A Bitcoin pszeudonim, vagyis a tranzakciókat nem lehet visszakövetni, decentralizált és oszthatatlan (nem hamisítható).
 4. A világon a bitcoinok száma összesen 21 millióra korlátozódik. Körülbelül 17 milliót már kibányásztak, becslések szerint a bányászott bitcoinok 25-30% -a “halottnak” minősül. Ez sajnos azt jelenti ,hogy több mint 4 millió bitcoint veszett el örökre, és ezeket soha többé nem fogják használni…
 5. Volt(?) egy online piactér, a Silk Road (Selyemút), ahol a felhasználók megvásárolhattak mindent (bitcoint használva) az illegális drogoktól a nem engedélyezett lőfegyvereken át. A “Deep Web” -en található olyan webhelyek gyűjteménye, amelyeket a keresőmotorok nem indexelnek, így el vannak rejtve a nyilvánosságtól, pont mint a Silk Road.
 6. Mint az arany, a bitcoin is korlátozott és véges kínálattal rendelkezik. Csak 21 millió bitcoint lehet bányászni összesen. Az aranytól eltérően azonban bitcoinokat nem tárolják kincsesládákban.
 7. Amikor a bitcoin létrejött kezdő ára csupán 0,001 dollár/ bitcoin volt. Ha  akkor 100 dollár értékű bitcoint vásárolt, akkor most egy 800 000 000 dolláros pénzkupacon üldögélhetne (feltételezve a BTC / USD legutóbbi,  8,000 dolláros árát). De mivel ezt a bejegyzést olvassa, élünk a gyanúval, hogy nem vásárolt 100 dolláros értékű bitcoint évekkel ezelőtt.
 8. 2010. május 22-én a (feltételezhetően magyar, vagy magyar származású, ezért mi így írjuk a nevét) Hanyecz László nevű programozó 10 000 BTC-t fizetett egy másik fórum felhasználónak két Papa John pizzáért. Ez ma már széles körben  úgy ismert, mint az első valósidejű bitcoin tranzakció, ezért minden évben május 22-ét a “Bitcoin Pizza Nap” -ként ünneplik a kriptovaluta rajongói.
 9. A Bitcoin bányászok jutalmat kapnak egy blokk bányászathoz (blokk = a tranzakciós adatok nyilvántartása). A jelenlegi jutalom 12,5 bitcoin. Hacsak nem ingyen kapja az áramot és  nincs több ezer nagyteljesítményű “bányász” számítógépe, ne fáradjon a bányászattal. Jobban jár, ha megpróbál a kertjében aranyat bányászni, úgy biztosan kevesebb pénzt veszít.
 10. A kriptovaluták kiszorítják a papírpénzt?

A következő részben kiderül!