A FAANG kínai szemmel

0
291

Összefoglaló

  • A Kínával való kereskedelmi és vám helyzet megoldása a legfontosabb ebben a pillanatban.
  • A szellemi tulajdon védelme – vagy mondhatjuk lopása -, és Kína piacának szabályozása áll a problémák mögött.
  • A kínai kormány által legkeresettebb információ az amerikai szellemi tulajdon – a technológia.
  • FAANG – Facebook; Apple; Amazon; Netflix; Google 

 A FAANG részvényeket egyértelműen támadják. Tény, hogy Kína létrehozta saját verzióját minden egyes FAANG vállalatnak, és az ország a vállalatok fundamentális alapjainak kombinációjával jelentős óvatosságra int, ha a rövid távú jövőt akarjuk megvitatni. Arra sem tud senki választ adni, hogy a jelenlegi amerikai kormány milyen konkrét lépéseket tesz, mit valósít meg külkereskedelmi terveiből, hiszen hónapok óta “állóháborút” vívnak a felek. Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy Trump elnök minden esetben a bilaterális kereskedést, a kétoldalú megállapodásokat részesíti előnyben, amire számtalan példát találunk, hiszen hasonló megállapodások folyamatosan zajlanak, és véleményünk szerint a kínai helyzetnek feltétlenül prioritást kell élveznie. Számunkra egyébként nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi helyzetnek a fel-le dobált import vámok nem az okozói, hanem inkább az eszközei egy olyan vitának – vagy vita hiányának -, ahol Kína törvényeit kell ismernünk, hogy világosan értsük a helyzetet.

A törvény szerint bármely amerikai vállalat, aki az ázsiai országban kíván befektetést kezdeményezni, mindenek előtt “meg kell, hogy ossza“ intellektuális vagyonát a kínai kormánnyal. Figyelt?! Mindenek előtt azt jelenti, hogy mielőtt bármilyen üzletbe fogna az adott vállalat! Nos, felénk ezt igazából lopásnak nevezik, de ne vessük el a sulykot, maradjunk civilizáltak. Korábbi írásainkban már említettük, hogy ezek a kínai szabályozások, és azok alkalmazása nem igazán felelnek meg nemzetközi normáknak, ezért merjük használni a “tolvajlás” kifejezést. Vegyük végre azt is tudomásul, hogy Kína nemcsak az Egyesült Államoktól lopott, de a teljes világot sikerül így, vagy úgy megvezetnie, ezért az USA egy koalíciót épít, amellyel Kínát készülnek kordában tartani és megtanítani szabályosan használni a világgazdasági játszóteret.

A múlt hét folyamán az amerikai Kongresszus keményebbnél keményebb szabályozások sorát szavazta meg, ezzel szinte lehetetlenné téve kínai vállalatoknak a befektetés, fúzió, vagy felvásárlás esélyét amerikai technológiákba, sőt más iparágakra is kiterjesztette, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Érdekes módon, a Kongresszus teljes támogatást biztosított az ügyben, függetlenül politikai hovatartozástól, amely páratlan eseménynek minősül. Az Európai Unió számos országa készül hasonló intézkedésekre, Németország, az EU “gerince”, folyamatosan követi nyomon Kína minden mozdulatát.

Tekintettel arra, hogy Kína az Egyesült Államok külkereskedelmének a “közepén”, vagy mondhatjuk úgy is, hogy kereszteződésében áll, gondoltuk érdekes lenne, ha a körülményeket figyelembe véve értékelnénk a FAANG vállalatok részvényeinek a Kínában való kitettségét. Véleményünk szerint a tárgyalások negatív kimenetele – amerikai szemmel nézve -, jelentős gazdasági hatással lehet az öt vállalat mindegyikére.

Ezek a vállalatok hosszú évek óta élvezik a 35%-os éves növekedést, talán már nem is emlékeznek milyen az, amikor 20%-ot mutatnak az adatok, és ennek eredményeként sokan érvelnek számunkra azzal, hogy a jelenlegi piaci értékelésük meglehetősen magas. Az elmúlt hetekben mind az öt vállalat nagyobb volatilitásnak örvendett a tőzsdén, mint a piac többi szereplői, és a következőkben lassabb növekedést helyeztek kilátásba. Véleményünk szerint minden kereskedő álmát váltjuk valóra, amikor azt mondjuk, hogy a FAANG vállalatai a következő 5-10 évben továbbra is mindenki kedvencei lehetnek.


A Facebook, és a teljes szociális média bagázs hamarosan újabb szabályozási rendeletekkel találja magát szemben Washingtonban, amely nem meglepő, hiszen az év első felében semmi mástól nem volt zajos a sajtó, csak a személyiség jogok megsértésétől, biztonságtól (vagy éppen annak hiányától). Valójában, ha megnézzük a Facebook legutóbbi negyedéves jelentésének adatait, mind a reklámozásból származó bevételén, mind pedig felhasználóinak számának növekedésén lehet látni az év első hat hónapjának “bakancsnyomait”. A helyzetet két irányból is meg tudjuk közelíteni! A rossz hír, hogy a Facebook valamivel kevesebbet fog zsebre vágni a jövőben, ezzel szemben a kellemesebb oldal, hogy a jelenlegi részvényár nem a valóságot tükrözi, valójában a vállalat továbbra is alul van értékelve. Sokan azt a nézetet vallják, amellyel mi sem vitatkozunk, hogy a jelenlegi helyzetben a már kialakult konfliktust egy kínai terjeszkedés csak további, nem kívánt volatilitással díjazná a tőzsde, amely ebből következően a részvény teljesítményére nem tenne jó hatást.

Nos, a másik jó hírünk, hogy Kína továbbra sem engedélyezi állampolgárainak a Facebookozást, vagy Twittelést, vagy sorolhatnánk a többi közösségi hálót is, hiszen a tiltás mindenkire vonatkozik, miközben Mr. Zuckerberg és csapata több kínai “startup” cég felvásárlását bonyolította le a közelmúltban, ami arra enged bennünket következtetni, hogy hamarosan meglesz a közösségi háló helyi megfelelője. Elképzelésünk szerint Kína, mivel nem a Függetlenségi Nyilatkozat szerint kormányoz, egy államilag felügyelt változat bevezetését fontolgatja legjobb esetben is, de már az is nagy lépést jelent a Facebooknak, főleg ha a felhasználók számának alakulását vesszük górcső alá.


Az Apple helyzete már sokkal cifrább, hiszen bevételeinek 24%-a Kínából származik, továbbá iPhone-jai 90%-a Kínában készül. Az a gyanúnk, hogy ez az oka annak, hogy a vállalat közel $350 milliárd dollárt készül befektetni az Egyesült Államokban, hiszen ezzel csökkenti helyi kitettségét, és kockázatait. Mint azt az Apple-től megszokhattuk, most is agyoncsapta az okos elemzők becsléseit a negyedéves bevételi jelentésével és a történelem első vállalataként lépte át az egy billió dolláros piaci értéket.
Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy valaha egy cég akár ezer dollárért is el tud adni egy mobiltelefont. Tegyük hozzá, az iPhone semmilyen körülmények között nem nevezhető mobiltelefonnak, sokkal inkább egy mobil eszköznek, amelynek van telefon funkciója is, amelynek következő “családtagja” szeptemberben kerül a polcokra. Az Apple portfólióját is tovább bővíti, hamarosan egészségbiztosítási, és mesterséges intelligenciával fűszerezett termékekkel is találkozunk a boltokban.

A másik amerikai vállalat, amely elérheti az egy billió dolláros értéket – véleményünk szerint -, az Amazon lesz, sőt többen is velünk együtt azt gondolják, hogy a dobogó tetejét is át fogja venni az Apple-től. Az Amazon fizikailag nincs jelen Kínában, miközben, mint online “bevásárló központ” a vállalat vezető szerepet tölt be kínai gyártmányú termékek értékesítésében, viszont azoknak a termékeknek a száma elenyésző, amelyeket az ázsiai országban ad el. Kína kitalálta a saját online boltját, az Amazon üzleti modellje alapján. Ezt, és az Amerika és Kína közötti vámok helyzetét figyelemben tartva, véleményünk szerint nagy kockázat volna az Amazonnak az ázsiai országban befektetést kezdeményezni. Arra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ha ezek a vámok helyükön maradnak, átalakulnak adóvá, amelyet végül a fogyasztók lesznek kénytelenek megfizetni. A legnagyobb kockázata ennek a helyzetnek, hogy a fogyasztás csökkeni fog, egyszerűen mondva az emberek nem fognak vásárolni.
Tudunk valami jót is mondani? Nos, Kína internet használóinak száma közel kétszerese az amerikainak, ezzel arra a következtetésre jutunk, hogy Kína továbbra is a saját csapatát, vagyis az Alibabát fogja segíteni.

Ha összegezni kívánjuk az Amazon fundamentális elemzését azt látjuk, hogy a vállalat teljes gőzzel működik, bevétele tizenkétszer nagyobb, mint az egy évvel ezelőtti eredmények, $507 millió dollár lett, a neves elemzők $250 millió dolláros becslésével szemben. A bevételek, amelyek minden képzeletet felülmúltak, a cloud szolgáltatásból és reklámbevételekből adódtak össze. Az adat a tavalyi második negyedévhez képest 40%-al magasabb! A jelenlegi 166-szoros bevétel 2017-hez képest, és az előre jelzett 99-szeres emelkedés a következő 12 hónapban nem teszi lehetővé a vállalatnak, hogy bármilyen geopolitikai hálón fennakadjon, és őszintén szólva nem is van sok esély rá, hiszen Mr. Bezos pontosan tudja, mit csinál.

A Netflix kínai kitettsége minimális, hiszen a kínai kormány szabályozásai szó szerint gazdaságilag megvalósíthatatlanná teszik a piacra jutását a streaming óriásnak. Tegyük hozzá, hogy csak pár nappal ezelőtt a Netflixnek sikerült néhány eredeti programot eladni Kínában. Az ázsiai országnak kétségtelenül megvan a saját Netflix verziója, amelyet iQiyi néven többször is emlegettünk már korábbi írásainkban, amely tulajdonosa a szintén kínai internetes kereső óriás, a Baidu. Ha a teljes Netflix képet nézzük, az vesszük észre, hogy a cég az előfizetőinek számát nem gyarapítja olyan ütemben, mint azt az év első hónapjaiban tette, amelyet a piac telitettségével tudunk magyarázni. Az új előfizetők száma a második negyedévben közel 20%-al lett kevesebb, mint azt a világ vezető elemzői várták, miközben bevételei 40%-al, részvényenkénti bevétele (EPS) pedig egy centtel lett jobb, mint az előrejelzések. Ha a részvény árát összevetjük a bevétellel (P/E), azt vesszük észre, hogy a Netflix – az Amazonhoz hasonlóan -, kicsit túl van értékelve. Jelenleg 157-szer magasabban kereskedhető a részvény a tavalyi év hasonló időszakához képest, és 99-szer magasabban, mint azt az előremutató lehetőségek megengedik. Igen, ezek a számok tényleg magasak, de ne felejtsük el, a részvény 75%-ot emelkedett az elmúlt 12 hónap során, ami szinte példátlan.
Többen a 90-es évek végén történt “dotcom-buborékot” emlegetik az adatok láttán, de nyugodjunk meg, távol állunk attól a lehetőségtől!

Végül vessünk egy pillantást a Google-ra, amely 2010-ben vonult ki Kínából, a kormány cenzúrái miatt. Az utóbbi időben hallunk ismét “pletykákat”, hogy a Google saját kínai verzióját fejlesztgeti, amely meg fog felelni a helyi szabályozásoknak, de Kína tagadta a dolgot, amikor a kérdés felmerült.

A fundamentumokat vizsgálva a Google részvénye megfelelő áron érhető el ebben a pillanatban, annak a ténynek a figyelembevételével, hogy mind a közép, mind a hosszú távú elemzések szerint bőven van hely növekedni. A bevételi jelentésében a Google 38 centtel jobb részvényenkénti bevételt hozott nyilvánosságra ($8.42), mint az elemzők becslései, mindeközben sikeresen növelte értékesítését 21.5%-al. Ebben a pillanatban, mi további részvények vásárlását tervezzük a már meglévő pozíciók mellé, és ha arra lehetőség adódik, ezt egy esetleges visszahúzás alján tesszük meg.

Mint azt mondtuk, ez az olvasmány arra próbált fényt vetíteni, hogy a FAANG vállalatok részvényeire milyen hatást gyakorolna egy esetleges kínai jelenlét, és szerettünk volna egy rövid fundamentális segítséget nyújtani az öt vállalatra vonatkozóan. A konklúzió mutatja, hogy az Apple és az Amazon van különböző mértékben kitéve Kínának, miközben mind az öt vállalat kínai megfelelőjét is megtaláltuk. Többé-kevésbé.

A kínai Baidu felel meg a Google-nak, a ZTE lemásolta az Apple-t, az iQiyi a helyi Netflix, az Alibaba működik online bevásárlóközpont státuszban az Amazon helyett, és végül azt is megtudtuk, hogy a Facebook lépéseket tesz azért, hogy az ázsiai országban jelen lehessen kínai közösségi háló verziójával.

Tényleg nem akarjuk bántani Kínát, de abban az esetben, ha a helyi szabályozások miatt blokkolt Facebook, Google, vagy Netflix esetét nézzük, amelyek duplikációi Kínában léteznek, felmerül ismét bennünk a kérdés; ezek az intellektuális vagyonok nem a FAANG vállalatoké? Nem kerülnek ők ezzel hátrányos helyzetbe a nemzetközi kereskedelmi gyakorlatokat nézve?
Fundamentálisan – és a FAANG-ot egyként kezelve -, arra a következtetésre jutunk, hogy a FAANG kicsit túl van értékelve a jelenlegi részvényárak mellett, kivéve a Google-t. Ennek ellenére mi pozíciókat kezdünk kiépíteni mind az öt vállalat részvényeiben, hiszen olyan óriásokról van szó, amelyek tisztán ellentmondanak a “tőzsdei szokásoknak”, emellett továbbra is élen járnak robotikában és mesterséges intelligenciában, amelyek hosszú évekre biztosítják, esetenként megerősítik jelenlegi helyüket a világban.